SSH ile cPanel Yedek Almak

hosting image

SSH ile cPanel Yedeği Almak

cPanel VPS / WHM lisanslarınız sona erdiğinde ve acil yedek almak istediğinizde aşağıdaki yöntem ile SSH üzerinden yedeğinizi alabilir, aldığınız yedeği public_html dosyasına aktararak da indirme sağlayabilirsiniz. Bu yöntem, büyük Database’e sahip websitelerinde önerilmektedir.

cPanel Yedek Alma İşlemi (SSH)

Öncelikle sunucunuza Putty vb. araçlar ile SSH bağlantısı sağlayınız.  Ardından aşağıdaki kodları sırasıyla uygulayınız:

cd /home
/scripts/pkgacct siteadi

Örneğin
/scripts/pkgacct abacipark

Yukarıdaki komutu çalıştırdıktan sonra sunucunuzda yedek alma işlemi başlayacaktır. Bu işlem websitenizin büyüklüğüne göre uzun sürebilir. Yedekleme tamamlandıktan sonra komut satırına  cd /home yazarak yedek alınan dosyayı cp-move-siteadi.tar.gz uzantısıyla görebilirsiniz.

cPanel SSH yedek alma işleminden sonra dosyayı web üzerinden indirebilmek için aşağıdaki komutu uygulayarak önce yedek alınan dosyayı sitenin public_html dizinine aktarıyoruz.

mv /home/azoncealdigimizyedek.tar.gz  /home/siteadi/public_html/

örneğin
mv /home/cpmove-abacipark.tar.gz /home/abacipark/public_html/

yukarıdaki komutu çalıştırdıktan sonra aldığımız yedek dosyası web sitemizde public_html klasörüne aktarıldı ve artık browser üzerinden dosyayı kişisel bilgisayarımıza indirebiliriz. Dosyayı indirmek için adres çubuğuna

www.sitemizinadi.com/azoncealdigimizyedek.tar.gz

yazınız.

cPanel Yedekten Geri Dönme / Restore İşlemleri

SSH aracılığıyla yedeklediğimiz dosyayı, yedekten geri çıkartmak için aşağıdaki komut dosyasını uygulayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yedek dosyamız hangi klasördeyse o klasöre yedekler çıkacaktır. Örneğin /home klasöründe yedek dosyamız var ise yine /home klasörüne çıkacaktır.

SSH üzerinden root ile giriş yaptıkdan sonra;

cd /home
/scripts/restorepkg yedekdosyamizinadi.tar.gz

Örneğin;
/scripts/restorepkg cpmove-abacipark.tar.gz

Sonraki makalelerde görüşmek üzere.

Yorum Yaz