Hosting Blog

hosting image

Veri Merkezleri 2025 Yılı Raporu

Son yıllarda hem ülkemizde hem de dünyada hızla gelişen ve ihtiyaç kapasitesi yoğun bir şekilde artan Veri Merkezleri günümüzden 10 yıl sonra nasıl olacak? Bu konuda Emerson Network Power Data Center Users Group‘un kapsamlı bir araştırması bulunuyor. Araştırma sonuçları oldukça şaşırtıcı.

Araştırmaya göre, çok kuvvetli bir altyapı gereksinimi olan veri merkezlerinin enerji ihtiyaçları gelecekte daha fazla olacak ve verilerin çoğu Cloud (Bulut) Çözümleri ile sanal platformlara taşınmış olacak. Uzmanlar, veri merkezlerine bakış açımızın ve sektörün gelişiminin 2003 yılından bu yana ne kadar değiştiğine dikkat çekiyorlar.

25o W’den 1.5 kW’ye…

Araştırmacılar, 2003’ten beri bakış açısının ne kadar değiştiğine dikkatleri çekiyor. Dot.com şirketlerinin artışıyla birlikte rack başına 250 W’lik enerji rakamı 1,5 kW’ye ulaşmıştı. Ve bu, sosyal medya devriminden önceydi. Emerson Veri Merkezi Çözümleri başkanı Steve Hassell; 2025’te güneş enerjisi ile çalışan veri merkezlerinin olacağı, bulut kullanımının artacağı ve rack başına 50 kW’yi aşan bir enerji ihtiyacı doğacağı konusunda tahminlerde bulunuyor.

Emerson, 2025’e yönelik bu bulguları oluşturmak için 800’ün üzerinde veri merkezi uzmanının görüşlerine yer vermiş. Katılımcıların %67’si 2025’te en az %60 bilgisayar kullanımının bulut tabanlı olacağını düşünüyor.

Rack başına 52 kW7

Uzmanların tahminleri 2025 yılında enerji yoğunluğunun rack başına 52 kW’ye ulaşacağını gösteriyor. Araştırmaya katılanların %64’ünü oluşturan önemli bir çoğunluğu, bugün mevcut veri merkezi işlem performansının aynı düzeyde üretmek için 2025 yılında daha az enerji gerektirdiğine inandıklarını söylüyorlar.

 

Emerson Network Power’s Data Center User’s Group’un önceki notlarına bakılınca, o günlerde enerji miktarlarının uzun vadede artış göstereceğinin ön görüldüğü ama bu rakamın 10 yıl önce ortalama 6 kW’lik bir zirveye ulaştıktan sonra büyük bir değişim göstermediği de görülüyor. 2025 araştırması bulguları ise veri merkezlerinin fiziksel çevrelerinde radikal değişiklikler göstereceğini ortaya koyuyor.

Anket katılımcıları veri merkezlerinin termal/ısı yönetimlerinde radikal değişimler olmasının hayal olmadığını düşünüyor. Katılımcıların %41’i hava-sıvı kaynaklı soğutma sistemlerinin kullanılmasını beklerken, %20’si free cooling sisteminin ilk sırada yer alacağını düşünüyor. Sadece %9’luk kısım sıvı soğutma sistemlerinin kullanılacağını ön görüyor.

Rapordaki diğer başlıklar:

  • BT uzmanlarının %72’si, 2025 yılında veri merkezi kullanımı ihtiyacının en az %60 daha fazla olacağı konusunda hem fikirler.
  • Sektör uzmanları veri merkezlerinin üçte ikisinin 2025 yılında cloud hizmeti kullanacaklarını belirtiyor. Bu aslında oldukça muhafazakar bir tahmin. Cisco‘nun Global Cloud Endeksi’ne göre, cloud iş yükü mevcutta toplam veri merkezi iş yükünün yaklaşık %46’sını ifade ediyor. Bu oran 2017 yılında %63 oranına ulaşacak.
  • Uzmanlar büyük kaynakların her birinden fayda sağlanacağı görüşünde. Güneş enerjisi, nükleer enerji, doğalgaz ve rüzgar enerjisinden neredeyse eşit bir karışım elde edilirse bu yolun hızla açılacağı düşüncesindeler. Katılımcıların %65’i yüksek ölçekli tesislerin özel elektrik üretimleri ile daha da güçlendirilmiş olacağı düşüncesinde.

Kaynak: RADORE BLOG’dan alıntılanmıştır.

Yorum Yaz